1. Preventie
Preventie van pijn
Om pijn te voorkomen, is een gezonde leefstijl belangrijk. Voldoende afleiding, beweging en ontspanning kunnen helpen om pijn te voorkomen. Ook gezonde voeding is belangrijk. Toch kan een gezonde leefstijl pijnklachten niet altijd voorkomen.
Factoren die van invloed zijn op de pijnbeleving
Gedachten en gevoelens bepalen voor een deel hoe iemand pijn ervaart. Ook de reacties uit de omgeving van iemand spelen een rol bij pijnbeleving. Een optimistische levenshouding kan ervoor zorgen dat iemand minder snel pijn zal ervaren. Het omgekeerde geldt ook: angst, spanning, bezorgdheid, onzekerheid en eenzaamheid kunnen pijn verergeren. Bovendien kan de pijn zelf ook angst, spanning, bezorgdheid en onzekerheid oproepen.
Ervaart iemand pijn? Dan hebben aandacht, begrip, geruststelling, afleiding, ontspanning en vertrouwen een helend effect. Een positieve houding kan pijn verminderen.
Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van pijn.
Chronificeren van pijn
Preventie van het chronificeren (het voorkomen dat pijn chronisch wordt) van pijn bestaat uit algemene voorlichting voor specifieke groepen patiënten of algemeen voor alle mensen.
Bij preventie is het van belang dat:
Acute pijn, bijvoorbeeld na operaties of een trauma, vroegtijdig adequaat te behandelen.
Patiënten met voortdurende pijnklachten zich melden bij een zorgprofessional. Daarbij moet het ‘wanneer’ en het ‘waarom’ duidelijk worden uitgelegd.
Voor zelfzorg zijn programma’s beschikbaar via verschillende media zoals internet, e-health, boeken of lotgenotencontacten. Deze worden laagdrempelig aangeboden voor grote groepen mensen. Je kunt als (wijk)verpleegkundige of wijkziekenverzorgende hiernaar verwijzen.
On the move
PAIN, Pijn Alliantie in Nederland, heeft factsheets gemaakt voor zowel professionals als patiënten met informatie over hoe je pijn kunt voorkomen en/of verminderen. Ze schrijven: Lichaamsbeweging kan pijn verminderen, de kwaliteit van leven verbeteren en de kans op het krijgen van een aandoening (bijvoorbeeld, hartziektes en diabetes) verkleinen.
Meer informatie
PA!N: Pijn Alliantie in Nederland (2017). Zorgstandaard chronische pijn. Geraadpleegd: https://pijnalliantieinnederland.nl/voor-professionals/zorgstandaard-chronische-pijn2/.
EFIC, On the Move (2018)