TENS

Wat is TENS?

De inzet van Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, oftewel TENS, is in Nederland de laatste jaren steeds vaker ingezet in de bestrijding van allerlei soorten pijn. Voorbeelden hiervan zijn verschillende soorten chronische pijn, maar ook pijn door bijvoorbeeld artritis of als pijnbestrijding bij een bevalling. Het voordeel van TENS is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Ook is het voordeel dat het makkelijk en goedkoop toepasbaar is. Een enkele keer ontstaat een overgevoeligheidsreactie van de elektroden op de huid van de zorgvrager. Vaak bieden hypo-allergene elektroden oplossing hiervoor.

Contra-indicaties voor TENS

  • Indien de zorgvrager een pacemaker of ICD heeft, recent een myocardinfarct heeft doorgemaakt of forse hartritmestoornissen heeft. Overleg met de cardioloog is dan noodzakelijk;

  • Zwangerschap, tenzij onder begeleiding van een medisch specialist;

  • Elektroden mogen niet worden geplaatst in de buurt van hart, ogen, zijkanten van het voorhoofd, keel en absoluut niet op de halsslagader;

  • Bij huidziekten;

  • Bij epilepsie.

De inzet van TENS

Het doel van de inzet van TENS is de vermindering van de gewaarwording van pijn, niet om de oorzaak van de pijn weg te nemen. Na instructie van een zorgverlener kan de zorgvrager de TENS zelfstandig, of met hulp van de zorgverlener, gebruiken. De TENS kan worden voorgeschreven door een anesthesioloog-pijnspecialist, een verpleegkundig specialist anesthesiologie, verpleegkundig pijnconsulent of een fysiotherapeut. Het plaatsen van de elektroden, het soort elektroden en ook de keuze voor het juiste apparaat en programma kan lastig zijn. Er zijn namelijk veel verschillende vormen op de markt. Advies van een specialist is daarom aan te bevelen.

Wetenschappelijk bewijs

De wetenschappelijke bewijzen voor de inzet van TENS zijn niet heel sterk: er zijn vrijwel geen grote RCT’s uitgevoerd en vaak ontbreekt er een controlegroep bij onderzoeken. Wel wordt de effectiviteit van de TENS aangetoond in verschillende cohort- en casestudies en zijn de individuele resultaten veelbelovend. Door de makkelijke, goedkope en vooruitstrevende resultaten, wordt het gebruik van TENS toegejuicht door de vakgroep pijnverpleegkundigen van V&VN.

Meer informatie

Van Cranenburgh, B. (2009). Pijn, vanuit een neurowetenschappelijk perspectief. (7e ed.). Amsterdam, Nederland: Reed Business Education.


Huygen, F., van Kleef, M., Vissers, K. & Zuurmond, W. (2014). Handboek pijngeneeskunde. (1ste ed.). Utrecht, Nederland: De Tijdstroom uitgeverij B.V.


Versteegen, G. & Wijhe, M. van (2011). Diagnostiek en behandeling van pijn. Houten, Nederland: Bohn Stafleu van Loghum.


Dutch Pain Society en Samenwerkingsverband Pijnpatiënten (2017). Zorgstandaard Chronische Pijn.


NVAM, V&VN (2015). TENS-therapie: een consensus-based werkinstructie.