2. Anamnese
De gevolgen van (chronische) pijn op de kwaliteit van leven zijn enorm. Gezien de grote prevalentie van pijn bij de doelgroep ouderen (boven de 50%), kan hierdoor worden gesteld dat pijn een forse impact heeft op de kwaliteit van leven van een grote groep mensen in (onder andere) Nederland.
Invloed op kwaliteit van leven
Onderdeel van de behandeling en monitoring van de pijn is het leren omgaan met de pijn. Door een verbetering in de coping, kan ook een stijging in de kwaliteit van leven worden bereikt. Hiervoor is het van belang dat de kwaliteit van leven in de fase van de anamnese al goed in kaart wordt gebracht, zodat de behandeling/therapie, ook op basis van uitkomsten in de kwaliteit van leven, kan worden geëvalueerd.
Er zijn verschillende vragenlijsten die de kwaliteit van leven kunnen meten, zoals bijvoorbeeld de SF-36 vragenlijst. Deze vragenlijst bevat 36 vragen en is erop gericht om beperkingen in het kader van de ervaren gezondheid op te sporen. Een ander instrument is de NHP; een generieke vragenlijst met twee antwoordmogelijkheden (ja of nee) betreffende de ervaren beperkingen in de gezondheid. Ook de sociale en persoonlijke effecten van deze beperkingen worden hierbij in kaart gebracht.
Taken van de wijkverpleegkundige
De taak van de wijkverpleegkundige bij zorgvragers met (chronische) pijn is niet alleen het opvangen van hiaten in de zelfzorg en zelfredzaamheid, maar ook het vergroten van de ervaren kwaliteit van leven van de zorgvrager. De diagnose van pijn komt verder aan bod bij de diagnostiek van pijn.
Meer informatie
Meetinstrumenten in de Zorg, beschikbaar via: https://meetinstrumentenzorg.nl/